FIRM24 wil notarisbranche efficiënter maken met blockchain

Het afgelopen jaar zijn we doodgegooid met blockchain, maar nu komt de tegenbeweging op gang.

De techniek zou zich maar niet bewijzen, niemand betaalt een brood met bitcoin, of heeft bitcoin gebruikt om een hypotheek af te sluiten. Is de techniek dan geheel nutteloos en slechts een hype? Het emotionele sentiment ten aanzien van technologie overheerst vaak. De structureel onderbelichte vraag is wat het daadwerkelijk op dit moment al kan en waar de directe waarde voor de gebruiker zit. 

“Een partij zoals FIRM24 bewijst dat blockchain technologie wel degelijk nut kan hebben”, zegt oprichter Martijn Migchelsen. 

FIRM24 heeft blockchain in hun platform geïntegreerd zodat notarissen en klanten voortaan veilig data kunnen delen bij het oprichten van een nieuwe BV. Op deze manier kunnen notariële diensten voor tenminste 30 procent lagere tarieven worden aangeboden. Niet door de notaris te vervangen, maar door makkelijker gegevens te delen in processen.

"Door blockchain in te zetten als hulpmiddel wordt de notaris niet vervangen, maar gaat de communicatie en het gebruik van data veel efficiënter. Deze efficiency vertaalt zich in kostenbesparing voor de notaris, dus kan de prijs naar beneden. Iedereen profiteert van deze techniek. De klant een lagere prijs, de notaris is minder tijd kwijt terwijl hij dezelfde marge behoudt. Win-win dus." 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”] 

In het blockchain landschap heeft iedere blockchain zijn eigen ‘doel’, waaraan het zijn bestaansrecht ontleent. Zo ook de blockchain van LTO Network die door FIRM24 wordt gebruikt. Arnold Daniels, Oprichter LTO Network: “Wanneer meerdere partijen samenwerken op een proces, is er veel inefficiënte communicatie bij het uitwisselen van informatie. Deze uitgewisselde data dient vervolgens ook nog eens herhaaldelijk en handmatig te worden ingevoerd in niet-communicerende systemen. De LTO Network blockchain heeft als doel een doorbraak in deze omslachtige manier van werken te faciliteren, nu data veilig ‘over de chain’ kan worden gedistribueerd naar verschillende systemen, indien partijen hier vooraf afspraken over hebben gemaakt. Daarnaast wordt iedere handeling in het proces op niet-muteerbare wijze vastgelegd in onze publieke blockchain. Dit principe is toepasbaar op ieder proces waarop samengewerkt moet worden door meerdere partijen. Door onze hybride (private-public) blockchain oplossing botsen wij niet met de privacywetgeving, die al meerdere projecten de kop heeft gekost. ” 

Block aan het been van de notaris?
Iedereen moet vroeg of laat een keer langs de notaris. Voor de meesten van ons is dit een noodzakelijk en duur kwaad. Wie zit tegenwoordig nog te wachten op een kopje senseo koffie bij een, with all due respect, oude meneer die 18 pagina's archaïsch Nederlands aan je gaat voorlezen? Sommige blockchain evangelisten vinden dat hier wel wat gezonde ‘natuurlijke selectie’ mag gaan plaatsvinden, net zoals bij bijvoorbeeld de banken. Het team van FIRM24 denkt daar anders over. Ondanks dat FIRM24 notariële dienstverlening automatiseert en inmiddels blockchain techniek heeft geïncorporeerd in haar platform, geloven zij in de rol van de notaris als vertrouwde derde partij in ons handelsverkeer. 

BVs en onroerend goed zijn de bouwstenen van ons handelsverkeer. Het is cruciaal dat hier helderheid en transparantie bestaat, want anders kan geen handel plaatsvinden (“maar je zei toch dat het jouw huis was?”). Daarom maakt de notaris een akte op en schrijft die in bij de KVK of het kadaster. Bij iedere eigendomsoverdracht moet een notaris ook onderzoeken waar die eigendom vandaan komt en of dat wel klopt. Ondertussen dient hij (of zij) te onderzoeken of iedereen wel weet waar hij mee bezig is. Het is onwaarschijnlijk dat dit systeem op voorzienbare termijn op de schop zal gaan en zal worden vervangen door (blockchain) technologie. De (financiële) belangen voor particulieren, ondernemers, en de economie in zijn geheel zijn daarvoor veel te groot.

Gerelateerde artikelen