FIOD ontdekt fiscale fraude met creditcards

De FIOD heeft dinsdag twee mannen aangehouden in verband met belastingfraude met creditcards van ten minste 500.000 euro. Op Schiphol werd een 59-jarige Nederlander aangehouden, die in Denemarken woont en als hoofdverdachte wordt aangemerkt. In Zeewolde werd een 31-jarige man gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan fiscale fraude en witwassen.

De 59-jarige Nederlander – die sinds 2012 in Denemarken woont – wordt ervan verdacht over tegoeden te beschikken op buitenlandse rekeningen die hij niet heeft opgegeven bij de Belastingdienst. Die tegoeden zouden niet te verklaren zijn uit de reguliere inkomsten die hij opgeeft bij de fiscus. Vanaf 2009 heeft hij door opnames met debet en creditcards circa 500.000 euro opgenomen van die buitenlandse rekeningen. De 31-jarige man zou hem vanaf 2012 daarbij hebben geholpen, door in Nederland geld op te nemen met een buitenlandse betaalkaart en door contant geld te storten op de rekening van de andere verdachte.

De 59-jarige man wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het witwassen van ten minste circa 500.000 euro. De 31-jarige man uit Zeewolde wordt verdacht van het medeplegen van witwassen. De FIOD heeft naast beslag op administratie ook beslag gelegd op een woning in Zeewolde en 12.500 euro contant geld.

De vermoedelijke fraude is op het spoor gekomen door onderzoek van de Belastingdienst. De fiscus analyseert de gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse debet- en creditcards. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

Gerelateerde artikelen