FIOD houdt vijf verdachten aan voor faillissementsfraude in bouwsector

De FIOD heeft maandag twee mannen en twee vrouwen aangehouden voor betrokkenheid bij stelselmatige faillissementsfraude.

Het gaat om een 46-jarige vrouw uit gemeente Heerenveen, een 54-jarige vrouw uit gemeente Appingedam, een 54-jarige man uit Noordenveld en een 71-jarige man uit gemeente Opsterland. Afgelopen vrijdag hield de FIOD al een 55-jarige bouwondernemer uit de gemeente Leeuwarden aan. Hij is door de rechter-commissaris in Zwolle in bewaring gesteld voor 14 dagen. 

De verdachten waren betrokken bij meerdere faillissementen waarin vermoedelijk faillissementsfraude zou zijn gepleegd. Het gaat dan om het niet verstrekken van (volledige) informatie aan de curator en vermoedelijke onttrekkingen aan de boedel. Het tekort in de boedel van de faillissementen die onderwerp van onderzoek zijn, is circa 2,5 miljoen euro.

Het onderzoek richt zich op een serie van drie opeenvolgende faillissementen waarin steeds hetzelfde bouwproject een rol speelt. Het gaat om de bouw van een complex appartementen en bijbehorende garages in Assen.  Het eerste bedrijf begon aan de bouw van het complex. Het bedrijf factureerde daarvoor aan de opdrachtgever van de bouw en die betaalde ook. Het vermoeden is dat het bedrijf na enkele maanden de facturen niet meer verstuurde. Een nieuw bedrijf deed dat, terwijl het eerste bedrijf nog steeds aan het bouwen was. Doordat het eerste bedrijf wel kosten maakte voor de bouw, maar geen inkomsten meer had doordat de opdrachtgever nu betaalde aan het nieuwe bedrijf, is een faillissement van het eerste bedrijf onvermijdelijk geworden. Dat faillissement volgt dan ook, de schuldeisers hadden het nakijken. Opvallend is dat hetzelfde vervolgens nog twee keer gebeurde met steeds weer nieuwe bedrijven, zo meldt het OM.

De FIOD doorzocht vrijdag zes woningen in de gemeenten Leeuwarden, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Appingedam, Noordenveld en Heerenveen. Er is behalve beslag op administratie, ook beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, boten en auto’s.

Gerelateerde artikelen