FIOD doet aanhoudingen in btw-carrouselfraude

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft vandaag in Bergen op Zoom drie verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar btw-carrouselfraude en ontduiking van verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken.

Het gaat om twee mannen van 41 en 36 jaar en een 51-jarige vrouw. Ook zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen en drie bedrijfspanden in Bergen op Zoom en een bedrijfspand in de gemeente Halderberge. Gelijktijdig vonden in België ook doorzoekingen plaats in een woning en een bedrijfspand van de vermoedelijke leverancier van de dranken. Met deze fraude is de Nederlandse schatkist ruim 1 miljoen euro misgelopen in de periode 2015 en 2016. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale gegevensdragers, ruim 40.000 euro contant geld, twee auto’s waaronder een Jaguar XF 3.0 en zes dure horloges. De Douane doet onderzoek naar de herkomst van 40 pallets frisdrank. Aan de politie is apparatuur voor een hennepkwekerij overgedragen.

Btw niet afgedragen

De FIOD is het onderzoek gestart na een controle van de Belastingdienst en de Douane. Vastgesteld werd dat de vennootschappen A en B frisdranken kochten van leveranciers uit België, Duitsland en Luxemburg. A gaf de verschuldigde omzetbelasting wel aan, maar heeft vermoedelijk de verschuldigde omzetbelasting niet afgedragen. De Belastingdienst en Douane kwamen deze fraude op het spoor doordat over de aangegeven omzet van frisdranken geen aangiften verbruiksbelasting werd ingediend. Bij controle  van de leveringen werd vastgesteld dat de goederen volgens de facturen werden doorverkocht aan B, terwijl op de onderzochte vrachtbrieven het adres van A stond, waar geen opslagcapaciteit aanwezig zou zijn voor de grote hoeveelheden frisdranken.

Valse in- en verkoopfacturen

Het vermoeden is dat vennootschap A een ploffer is in een keten waarin B de omzetbelasting als voorbelasting heeft teruggevraagd. Volgens de facturen heeft B de goederen daarna geleverd aan C, bestaande uit voornamelijk buitenlandse afnemers, die kort na levering failliet zijn gegaan of niet meer traceerbaar waren. Ook bleek uit de facturatie dat goederen die bestemd waren voor buitenlandse afnemers C, volgens de vrachtbrief waren geleverd aan Nederlandse afnemers. Vermoedelijk is gebruikgemaakt van valse in- en verkoopfacturen als bewijs voor de zogenaamde verkoop zonder dat leveringen hebben plaatsgevonden om zo ten onrechte voorbelasting te claimen.

Btw-carrouselfraude

Bij btw-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening brengt. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt. Btw-carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste 1 ondernemer goederen of diensten mét btw verkoopt, maar deze btw niet aan ons afdraagt. De ondernemer houdt de ontvangen btw zelf en benadeelt zo de schatkist. Bij btw-carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. En de fraude gaat over verschillende EU-landen heen. Doordat de fraude zo ingewikkeld is opgezet, worden de Belastingdienst en goedwillende ondernemers misleid.

Gerelateerde artikelen