Financieringsadvies: tips voor equity crowdfunding

“Ondernemers weten alles over hun product of dienst, maar geld ophalen is een vak apart,” aldus ondernemer en investeerder Chris Thomas.

Om dit proces te vergemakkelijken ziet hij een grote toekomst voor equity-crowdfunding. Ook heeft de Brit een aantal tips voor wie op zoek is naar funding. 

Thomas, die zijn carrière begon als investeringsbankier, weet hoe lastig het is om op het juiste moment de juiste investering op de juiste plek te krijgen: “Deels omdat investeringsrondes offline plaatsvinden en je tig keer hetzelfde verhaal moet pitchen”. 

Om dit proces te digitaliseren en efficiënt, transparant en schaalbaar te maken richtte hij equity-crowdfundplatform Eureeca op.

Als mentor zag Thomas door de jaren heen patronen in de manier waarop ondernemers kapitaalwerving aanpakken en hoe dit invloed heeft op het succes van een bedrijf: “Als je de geheimen weet, kun je heel succesvol worden”. Een aantal tips:

Ga na of je echt nú geld nodig hebt
Als je te snel te veel geld wilt hebben en uitgeeft, krijg je niet de kans om je voor te bereiden op wanneer er daadwerkelijk geld binnenkomt. Bootstrapping (starten met weinig) helpt je te ontdekken hoe je de waarde van elke euro vergroot.

Kies wijs: lening versus aandelen
Het is belangrijk dat je de opties voor kapitaalverwerving en hun voor- en nadelen helder hebt. Je wilt bijvoorbeeld geen aandelenfinanciering aanboren als je genoeg hebt aan een lening, en je wilt geen schuld aangaan als je ‘m niet kunt terugbetalen.

Wanneer ga je investeringen zoeken?
Onderschat niet de tijd die je moet overbruggen voordat een investeringsronde is afgesloten en je geld op de bank staat. Dat levert stress op, want je wil je business staande houden. Zorg daarom voor minstens een jaar speling bij traditionele investeringsrondes en zes tot acht maanden wanneer je via een equity-crowdfundingplatform als Eureeca werkt. De aanvraag rond een marketingcampagne, het aanboren van nieuwe markt of productlancering plannen maakt jouw bedrijf ook aantrekkelijker.

Gerelateerde artikelen