Financials positief over kansen op Nederlandse arbeidsmarkt

Finance professionals zijn vol vertrouwen over hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij verwachten meer te gaan verdienen en keuze te hebben uit een breder vacatureaanbod. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Walters People.

Meer dan de helft van de professionals (56 procent) verwacht dit jaar meer te gaan verdienen, terwijl in 2014 nog 48 procent van hen zijn salaris zag stijgen. Het aantal professionals dat moet inleveren lijkt af te nemen: 11% verwacht dit jaar minder salaris, waar dit in 2014 voor 16% het geval was. De meerderheid van de finance professionals (69 procent) is dan ook niet ontevreden over zijn salaris.

Toenemende werkgelegenheid

Ook over de vacaturemarkt zijn de financials positief: 38 procent van de deelnemers verwacht dat er meer banen beschikbaar komen in hun vakgebied, slechts 10% verwacht een vermindering. Jose Bokhorst, Associate Director van Walters People: ‘Het vertrouwen stijgt onder finance professionals en dat komt ook overeen met ons beeld. Sinds begin 2014 neemt de vraag naar operationele finance professionals toe, onder andere door ontwikkelingen rond shared service centers. Nadat deze in de afgelopen jaren veel zijn geoutsourced naar lagelonenlanden, investeren bedrijven sinds vorig jaar stevig in de kwaliteit van hun interne en externe dienstverlening. Ze richten in Nederland supportdesks in en nemen goed opgeleide financials aan die problemen kunnen oplossen en collega’s kunnen opleiden. Wij zien ook steeds meer organisaties de keuze maken om hun gehele service centers weer terug te halen naar Nederland. Deze ontwikkelingen zorgen voor werkgelegenheid.’

Switchen

Het vertrouwen van de kandidaten blijkt met name uit de bereidheid om van baan te wisselen: 68 procent van de professionals verwacht te switchen dit jaar. Bokhorst: ‘De mobiliteit van professionals is enorm toegenomen de afgelopen twee jaar. Kandidaten zijn steeds meer bereid om hun baanzekerheid op te geven om een stap in hun carrière te maken. Dit betekent nog niet dat zij per definitie een stap vooruit in hun salaris kunnen verwachten. Alleen kandidaten met gespecialiseerde kennis binnen hun sector of veelgezochte skills zoals kennis van SAP of vreemde talen kunnen meer salaris vragen; Over de gehele linie zie je wel dat kandidaten steeds betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bedingen, zoals reisvergoedingen en werken vanuit huis.’

Onderzoek

Aan het onderzoek van Walters People namen meer dan 1.700 professionals deel uit Nederland, België en Frankrijk. Zij beantwoordden vragen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden en hun plannen  en verwachtingen voor hun carrière in 2015.

Gerelateerde artikelen