FCA ziet af van verder onderzoek naar medewerking belastingontduiking door HSBC

De Britse Financial Conduct Authority heeft aangekondigd, geen redenen te zien om maatregelen te nemen tegen HSBC. Politieke druk?
HSBC dreigde onlangs het hoofdkantoor te verplaatsen, vanuit Londen naar bijvoorbeeld het verre Oosten, in reactie op strakkere regelgeving en bankbelastingen in het Verenigd Koninkrijk – en de dreiging van een Brexit. 
 
HSBC kende de laatste jaren veel schandalen. In 2012 schikte de bank voor bijna 2 miljard dollar beschuldigingen van witwassen. Hervé Falciani, de klokkenluider die duizenden namen van zwartspaarders bij de Zwitserse vestiging openbaarde, zit een gevangenisstraf van 5 jaar uit. De bank schikte met de Zwitserse autoriteiten voor CHF 40 miljoen. 
Hoewel HSBC begin dit jaar trots aankondigde dat de bank “fully committed [is] to becoming fully FATCA compliant in all countries where we operate,” vermoedt het US Justice Department nog steeds, dat de HSBC Bank in Hong Kong het epicentrum is of was van een internationaal tax avoidance network, dat samenwerkt met offshore wealth managers  als Sovereign Management and Legal. Deze wordt er ook van verdacht, US citizens actief te helpen bij het ontduiken van belastingen – tegenwoordig dus via Hongkong en Panama.
 
In 2008 ontving in het VK HMRC via de Falciani-documenten de namen (en bankgegevens) van 6000 tot 7000 Britten met offshore bankrekeningen bij HSBC Zwitserland.  Er was veel kritiek op de aarzelende en softe wijze waarop HMRC met die data aan de slag ging – uiteindelijk lijkt slechts één zwartspaarder vervolgd te zijn. Rekeninghouders in Jersey kregen een briefje of ze wilden bevestigen dat zij al hun tegoeden opgaven en netjes belasting betaalden. 
 
De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) deed de afgelopen jaren wel onderzoek naar HSBC, maar hield dat lang geheim. En nu heeft de toezichthouder erkend, dat het besluit gevallen is om ‘geen verder onderzoek te doen” naar mogelijke overtredingen van de Britse wet door HSBC.
 
Gerelateerde artikelen