EY wint grootste bankcontrole ter wereld

PwC verliest Credit Suisse als klant aan de accountant van UBS.

De Zwitserse bank UBS heeft EY gekozen de boeken over 2024 te controleren. EY was al de accountant van UBS en blijft dat. Het gaat volgend jaar om de combinatie van UBS en de overgenomen bank Credit Suisse. EY is sinds 1998 de externe accountant van UBS.

De verliezer van dit contract is PwC, dat de boeken van Credit Suisse controleerde sinds 2020. Dit jaar moest Credit Suisse de publicatie van het jaarverslag last-minute uitstellen na een vraag van de Amerikaanse waakhond SEC. 

Toen het rapport uiteindelijk werd gepubliceerd, werden er materiële zwakheden ontdekt in de interne controles van de bank op de financiële rapportage. De kwestie veroorzaakt wrevel tussen PwC en Credit Suisse, die naar elkaar wezen. Enkele dagen later stortte Credit Suisse in.

EY zal de uitgebreide bank vanaf 2024 controleren, volgens mensen die op de hoogte zijn van het besluit. Door de omvang van het contract zal EY personeel uit andere landen moeten inschakelen om aan de audit te werken, aldus de Financial Times.

De door de staat georkestreerde overname van Credit Suisse door UBS werd vorige maand afgerond. De integratie van het bedrijf zal naar verwachting enkele jaren in beslag nemen.

De audits van UBS en Credit Suisse behoorden op zich al tot de grootste in Europa. Vorig jaar betaalde UBS 70 miljoen dollar voor de boekencontrole. De controle van Credit Suisse was goed voor 90 miljoen dollar, zo meldt de Financial Times op basis van jaarverslagen.

De auditvergoeding voor de gecombineerde groep zal naar verwachting lager zijn dan de som van de op zichzelf staande audits, maar zou nog steeds een van de hoogste zijn in het wereldwijde bankwezen. Het totale bedrag voor de controle over 2024 is niet bekendgemaakt.

Volgens de Financial Times was de controle van de bank HSBC tot nu toe de duurste in de sector. De bank betaalde PwC daar vorig jaar 148 miljoen dollar voor. Bij andere grote banken, zoals Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs, bedroeg de rekening van de accountants tussen de 95 en 103 miljoen dollar.

De Financial Times stelt dat EY de internationale activiteiten nauwer heeft geïntegreerd dan die andere grote accountantskantoren. Daardoor zou het gemakkelijker zijn voor accountants om internationaal samen te werken.

Dat zou volgens de Financial Times verklaren waarom EY succes blijft hebben bij internationale aanbestedingen, ondanks het boekhoudschandaal bij het Duitse betaalbedrijf Wirecard. Vorig jaar won EY een deel van het auditcontract van 60 miljoen per jaar van BNP Paribas.
 

Gerelateerde artikelen