EY schikt voor $10 miljoen inzake Lehman

EY in de VS treft een schikking in een rechtszaak die de procureur-generaal van de staat New York had aangespannen, omdat het accountantskantoor Lehman Brothers zou hebben geholpen bij het misleiden van beleggers in de jaren voorafgaand aan het faillissement van de bank in 2008. EY betaalt $10 miljoen.

Dit meldt persbureau Reuters.

Volgens de klagers in de rechtszaak die in 2010 van start ging, zou Ernst & Young’s accountantscontrole bij Lehman een ‘massive accounting fraud’ vergemakkelijkt hebben. Ze eisten een bedrag van $150 miljoen (de fee-inkomsten die EY tussen 2001 en 2008 bij Lehman verdiende) plus nog een schadevergoeding voor de beleggers.

In een verklaring stelt EY: ‘After many years of costly litigation, we are pleased to put this matter behind us, with no findings of wrongdoing by EY or any of its professionals.’Het kantoor van procureur-generaal Eric Schneiderman meldt dat het grootste deel van de 10 miljoen naar gedupeerde Lehman-beleggers gaat.

De rechtszaak werd destijds ingediend door Schneiderman’s voorganger, Andrew Cuomo, die nu gouverneur van de staat NY is. Volgens de klacht zou EY het toegelaten hebben dat Lehman tientallen miljarden dollars van de schuld van de balans verwijderde. Zo moest het lijken of de zakenbank  veel minder schulden had bij het afsluiten van financiële kwartalen.

Gerelateerde artikelen