EY mede-oprichter van Eindhoven Startup Alliance

Een groep Nederlandse bedrijven en organisaties in de publieke sector kondigt vandaag de oprichting van de Eindhoven Startup Alliance aan. Deze alliantie heeft als doel startup-accelerator HighTechXL te steunen in zijn missie om ten minste 20 snelgroeiende hardwarebedrijven te creëren tegen het einde van het decennium. EY is lid van deze alliantie.

Andere leden van de alliantie zijn ABN AMRO, ASML, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development, HVG, gemeente Eindhoven, High Tech Campus Eindhoven, NTS-Group en Philips. Ze zullen de incubatie- en acceleratorprogramma’s van HighTechXL voor de komende vijf jaar financieren en/of ondersteunen.

HighTechXL richt een incubatieruimte in voor ‘early-stage’ startups, in nauwe samenwerking met Bright Move – een vroegefase-incubator van de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast voert het een reeks van acceleratorprogramma’s van zes maanden uit, die de fase van prototype tot toegang tot de markt dekken, gevolgd door additionele ondersteuning tijdens de scale-up fase.

HighTechXL kan dit allemaal doen vanuit een toplocatie op de High Tech Campus Eindhoven – het kloppend hart van de Nederlandse hightech en een wereldwijde benchmark voor Nederlandse innovatie. De campus is wel de ‘slimste vierkante kilometer in Europa’ genoemd en is de thuisbasis van meer dan 140 bedrijven en 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor bijna 40% van alle Nederlandse patentaanvragen.

HighTechXL is van plan om ten minste 100 hightech-hardwarebedrijven versneld te hebben in 2020. Van die 100 bedrijven is het de bedoeling dat 20 een snelle groei laten zien en de volgende original equipment manufacturers (OEM’s) worden. Daarmee hoopt het honderden of zelfs duizenden nieuwe banen te creëren in de regio Eindhoven en daarbuiten.

Patrick Gabriëls, partner bij EY en co-founder HighTechXL, licht toe: ‘EY is als mede-oprichter van HighTechXL bij dit initiatief betrokken vanaf het allereerste begin. We hebben veel startups geholpen een levensvatbaar bedrijf te worden door ons internationale netwerk en onze kennis te delen. Daarnaast heeft deze accelerator ook een aantal veranderingen in gang gezet bij EY zelf. Door met deze startups bezig te zijn, ontwikkelen we zelf innoverend vermogen. Dit programma is bovendien een motor achter het EYnovation-programma. Het is fantastisch dat zo veel belangrijke spelers met wortels in de Eindhovense hightech-industrie het HighTechXL-initiatief nu helpen verbreden en vergroten.’

Gerelateerde artikelen