EY Indonesië krijgt boete van $1 miljoen
Ook werden twee auditpartners van EY Indonesië beboet vanwege hun rol in deze zaak. Het gaat hier om James Randall Leali, de voormalige directeur van EY’s Asia-Pacific regio en voormalig engagement partner Roy Iman Wirahardja. Leali kreeg een boete van $10.000 en Wirahardja werd beboet voor een bedrag van $20.000.
De zaak draait om de accountantscontrole in 2011 van een Indonesisch telecombedrijf. Een Amerikaanse EY-partner voerde een door PCAOB-standaarden vereiste review van die audit uit. Volgens hem mankeerde er het nodige aan het auditrapport en liet dat EY Indonesië weten. De betrokken partners van EY Indonesië besloten ondanks de zorgen van de Amerikaanse reviewpartner om het auditrapport vrij te geven. EY Indonesië gaf een goedkeurende accountantsverklaring af zonder een afgeronde lease accounting analyse af te wachten die eigenlijk nodig was.
Kort voor een PCAOB-controle in 2012 van betreffende de audit kwam EY Indonesië plots met tientallen nieuwe audit werkdocumenten op de proppen. Tijdens het onderzoek werkte de verantwoordelijk partner mee aan het fabriceren van nog een ander werkdocument, dat aan de controleurs van PCAOB werd overgedragen. Hierna liet EY Indonesië na om mee te werken aan het PCAOB-onderzoek.
PCAOB legt de laatste tijd geregeld boetes op aan buitenlandse accountantskantoren. Zo was in december vorig jaar Deloitte Nederland aan de beurt. Het kantoor kreeg een boete van $300.000 opgelegd vanwege het overtreden van de regels inzake kwaliteitscontrole en onafhankelijkheid. Deloitte Brazilië kreeg een recordboete van $8 miljoen aan de broek vanwege het vervalsen van auditrapporten en Deloitte Mexico werd beboet vanwege geknoei met auditdocumenten.