Deloitte NL beboet door Amerikaanse toezichthouder

Deloitte Nederland heeft van de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) een boete van $300.000 opgelegd gekregen vanwege het overtreden van de regels inzake kwaliteitscontrole en onafhankelijkheid.

De schending van de onafhankelijkheid trad op tijdens de accountantscontroles door Deloitte van de jaarrekeningen 2011 en 2012 van de financiële dienstverlener RBS Holdings en uitgever Reed Elsevier. De vrouw van Piet Hein Meeter, de toenmalige managing partner van Deloitte, had via een familiestichting financiële belangen in beide ondernemingen. Op 26 maart 2012 stapte Piet Hein Meeter, die begin van dat jaar bestuursvoorzitter was geworden van Deloitte, op vanwege het overtreden van de onafhankelijkheidsregels.

Een woordvoerster van Deloitte zegt in een reactie op de website AccountingToday: “The issue involves investments held by the spouse of a tax partner who became CEO. The partner stepped down as CEO immediately when these issues became known. Since that time, Deloitte Netherlands has made substantial improvements to its quality control system in order to provide assurance that the firm is meeting all required independence standards.”

PCAOB neemt de laatste tijd trouwens vaker Deloitte op de korrel. Zo werd eerder deze maand bekend dat Deloitte Brazilië een recordboete van $8 miljoen aan de broek heeft gekregen vanwege het vervalsen van auditrapporten. Deloitte Mexico werd beboet vanwege geknoei met auditdocumenten.

Gerelateerde artikelen