EY greep al in voordat examenfraude een rel werd

EY Nederland vindt de splitsing van het bedrijf nog steeds logisch.

EY in Nederland heeft in een vroeg stadium maatregelen genomen tegen examenfraude. Dat gebeurde al voordat de AFM aandrong op onderzoek naar de mogelijke fraude. “We hebben de afgelopen jaren al wel bepaalde maatregelen genomen waardoor het moeilijker is om te frauderen met examens”, vertelt Jeroen Davidson, scheidend bestuursvoorzitter van EY Nederland in een interview in het FD.

  • EY greep al snel in toen de examenfraude een issue werd
  • Het kantoor doet nu onderzoek naar vijfduizend mensen over een periode van jaren
  • Duizend trainingen waar toetsen aan verbonden zijn, worden tegen het licht gehouden
  • De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar bekend

“Dat dateert dus van vóór december 2022 toen wij van de AFM het verzoek kregen om onderzoek te gaan doen.” KPMG kreeg van de Amerikaanse waakhond PCAOB een boete van 25 miljoen dollar wegens examenfraude. Van de AFM moeten alle andere grote kantoren onderzoek doen naar mogelijke examenfraude. Naar verwachting worden de resultaten dit jaar bekend.

Onderzoek naar duizend trainingen en vijfduizend mensen

“Het is enorm complex, het gaat bij ons om vijfduizend mensen, vijf jaar lang”, aldus Davidson in het FD. “Dat is een gigantische hoeveelheid data. Wij onderzoeken meer dan duizend trainingen, toetsen waar een examen aan vast zit. Als je dat vergelijkt met een normaal forensisch onderzoek, dan is dat gigantisch groot.”

“We onderzoeken bovendien iets waar wij in eerste instantie geen signalen van hadden, dus het was ook nog eens goed zoeken. Het is enorm complex, het gaat bij ons om vijfduizend mensen, vijf jaar lang, dat is een gigantische hoeveelheid data.”

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

In het interview gaf Davidson aan dat hij de geflopte splitsing van EY eigenlijk logisch zou vinden. “Ik denk dat het voor de lange termijn strategisch een logische keuze was. Maar het is ongelooflijk complex om geïntegreerde firma’s die we zijn, te verdelen in twee. Simpel gezegd: de accountants en de niet-accountants, zoals de consultants en de fiscalisten.”

“De spanning zit er ook in dat wij ons heel strenge regels opleggen die voor het grootste deel gevoed worden door de accountantssector. Als mensen van buiten komen, van een organisatie buiten de Big Four , denken die: hoe kun je hier werken, met al die regeltjes?

Marcel Pheijffer: ‘AFM moet Stephanie Hottenhuis (KPMG) hertoetsen’

Gerelateerde artikelen