Nieuwe topvrouw EY gaat toezicht op landenfirma’s verminderen

Hoop op alsnog een splitsing bij EY is de kop ingedrukt.

De aanstaande topvrouw Janet Truncale van EY Global sluit uit dat plannen voor een splitsing van het bedrijf opnieuw de kop opsteken. In plaats daarvan zet ze het mes in de bureaucratie van het netwerk. Onder andere het verminderen van het toezicht op EY-lidfirma’s is een van de maatregelen waarmee de nieuwe topvrouw EY wendbaarder wil maken.

  • nieuwe topvrouw van EY was voorstander van voorgenomen splitsing … 
  • … daar wil ze nu niets meer van weten …
  • … in plaats daarvan gaat ze bureaucratie in het bedrijf te lijf
  • Het toezicht op de vele landenfirma’s wordt versoepeld

Truncale was aanvankelijk een voorstander van de splitsing van de accountancy en de adviesdiensten. Voorstanders van de splitsing hoopten dat Truncale de plannen voor een splitsing nieuw leven zou inblazen.

Dat gaat echter niet gebeuren, zo zei Truncale tijdens een webcast met de 14.000 wereldwijde partners van EY. Wel zei ze dat de problemen bij EY die aanleiding gaven voor de splitsing, nog steeds bestaan. Structurele veranderingen in de mondiale activiteiten moeten daarin verandering brengen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Janet Truncale neemt op 1 juli de leiding over van het wereldwijde EY-netwerk. Haar voorganger, Carmine di Sabio, treedt dan af. Hij was de aanjager van de inmiddels beruchte splitsing van het bedrijf in een aparte accountantspraktijk en een afgesplitst adviesbedrijf. Na aanvankelijk enthousiasme sneuvelde Project Everest op weerstand van de Amerikaanse landenfirma, de grootste binnen het EY-netwerk. De plannen hebben 600 miljoen dollar gekost.

Het marktaandeel van EY (Ernst & Young) in Nederland varieert afhankelijk van de sector. In de zorgmarkt heeft EY het grootste marktaandeel, namelijk 27%⁶. Volgens verschillende parameters behoort EY tot de grootste accountantskantoren in Nederland. In het gebroken boekjaar 2022/2023 steeg de omzet met bijna 10% en de winst met 5%.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel). Mocht u zelf relevant nieuws hebben, neem dan contact op met de redactie.


Gerelateerde artikelen