EY bezuinigt om waarde adviespoot hoog te houden

De vraag naar advies neemt af maar de splitsing van EY gaat door.

EY is begonnen met het verlagen van de kosten om de winst dit jaar te op te voeren. Zo wil het bedrijf de waarde van de adviesdivisie oppompen in aanloop naar de voorgenomen afsplitsing van de accountantstak. De adviespoot moet dan een beursnotering krijgen onder een nieuwe naam.

Inhuur van externen, reizen voor interne evenementen, training en personeelsfeesten zijn het doelwit van de bezuinigingsdrift, zo weet de Financial Times te melden. In Amerika heeft EY de vakantiebonussen geschrapt. In Engeland ging het mes in het kerstfeest van de zaak.

De vooruitzichten voor de te verzelfstandigen adviespoot zijn er de laatste tijd minder rooskleurig uit komen te zien. De kosten zijn hoger geworden door de oplopende inflatie. Daarnaast kopen klanten minder advies in met de afkoelende economie in het achterhoofd. Toch zou EY vasthouden aan de plannen om te splitsen.

Volgens de zakenkrant worstelt EY met het evenwicht tussen noodzakelijke investeringen enerzijds en het stimuleren van bezuinigingen. De 150 landenfirma’s waaruit EY is opgebouwd gaan zelf over hun uitgaven en winst. Hoe hoger die winst is aan het eind van het boekjaar in juni, hoe hoger de waarde van de lokale adviespraktijk en hoe hoger de toekomstige opbrengst uit het nieuwe adviesbedrijf. Maar zonder investeringen lijdt het bedrijf op termijn schade, zo kreeg de FT te horen van bronnen bij EY. 

De adviespoot zal naar schatting 30 miljard dollar aan vermogen moeten aantrekken. Dit geld is deels bedoeld om de partners in de accountancy uit te kopen. Zij zouden kunnen rekenen op twee tot vier keer hun jaarinkomen.

Er zijn zorgen dat de splitsing een leegloop gaat veroorzaken in de accountstak. Ervaren accountants kunnen met een stevige uitkering op zak besluiten om met vervroegd pensioen te gaan.

Het bedrijf onderzoekt of het partners in de accountancy kan dwingen om de vergoeding die zij krijgen voor het afstoten van de adviespoot te investeren in de zaak. Dit om te voorkomen dat de accountancy verzwakt achterblijft na de splitsing. 

Gerelateerde artikelen