Examenfraude kost partners KPMG Nederland drie ton

Van sommige partners is een deel van de winst teruggevorderd.

De rel over de examenfraude heeft partners van KPMG miljoenen euro’s gekost. De winstuitkering per partner is afgenomen met bijna veertig procent. Dat komt neer op ruwweg drie ton per partner. Dat komt naar voren uit het jaarverslag 2022/2023 van KPMG Nederland. De winstuitkering zakte van 752.000 naar 457.000 euro.

  • De boete van 25 miljoen van de PCAOB heeft de winst van KPMG gedrukt
  • Ook het onderzoek naar de examenfraude kostte veel geld
  • Daarnaast investeerde KPMG veel geld in mensen en middelen

Volgens het FD komt dat vooral door de boete van 25 miljoen dollar die de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) aan KPMG Nederland heeft opgelegd en de kosten voor het onderzoek naar de examenfraude. Van een aantal partners is de een deel van hun winst teruggevorderd vanwege aantoonbaar verwijtbaar handelen in de kwestie van de examenfraude.

Toch toont KPMG zich tevreden over de eigen prestaties. In het jaarverslag spreekt KPMG over een robuust resultaat. De omzet steeg met 8,5 procent, van 655 miljoen naar 711 miljoen euro, een absoluut record voor de Nederlandse tak van KPMG. Maar de winst kelderde van 117,4 miljoen naar 76,3 miljoen euro.

De kosten zijn opgelopen van 106,8 miljoen naar 147,2 miljoen euro. Veel juridische uitgaven gingen op aan de eigen forensische afdeling advocaten van Van Doorne en Ivy Advocaten.

Vanwege het onderzoek naar de examenfraude bij KPMG is de presentatie van het jaarverslag meerdere keren uitgesteld. Pas nadat KPMG overeenstemming had met de AFM en de Amerikaanse toezichthouders PCAOB over maatregelen tegen de examenfraude, konden de partners instemmen met de jaarrening.

KPMG rapporteert dat er 40 miljoen is uitgetrokken voor investeringen in mensen, IT en AI.

Gerelateerde artikelen