Europese Commissie: Nederland geeft Starbucks ook met APA illegale staatssteun

De Commissie heeft geoordeeld dat ons land door een advance pricing agreement (APA) te gunnen aan een dochteronderneming van Starbucks op onwettige wijze staatssteun heeft verleend aan de koffiegigant.
In oktober 2015 oordeelde de EC al dat Nederland aan Starbucks en Luxemburg aan Fiat onaanvaardbare staatssteun verleenden via speciale tax rulings.  De twee landen moesten 20 en 30 miljoen euro terug zien te krijgen van de twee ondernemingen.
 
In 2008 sloot Nederland met Starbucks Manufacturing BV (SMBV) ook een APA, waarmee toekomstige administratieve verplichtingen verlicht worden, vele fiscale risico’s beheerst en dubbele belastingheffing moet worden voorkomen.
Volgens de Commissie, die gisteren een niet-confidentiële versie van haar oordeel openbaar maakte, stinkt deze APA, die uitgaat van berekening van verrekenprijzen op basis van de transactional net margin methode (TNMM), op diverse plekken. Zo zou het ‘intellectuele eigendom’ waarop de verhandelde licenties gebaseerd zijn gewaardeerd moeten worden op € 0,0 , omdat SMBV er in wijze geen enkel commercieel profijt van heeft. 
 
Natuurlijk heeft ons land beroep aangetekend – het blijkt in december al bezwaar te hebben gemaakt tegen de veroordeling bij het Europese Hof. 
 
Gerelateerde artikelen