Europese Commissie introduceert anoniem ‘klokkenluidersloket’

De Europese Commissie heeft vandaag een elektronisch ‘klokkenluidersloket’ met een versleuteld communicatiesysteem gelanceerd. ‎Werknemers en andere personen die weten van geheime prijsafspraken tussen bedrijven of andere verboden praktijken, kunnen met deze ‘Whistleblower Tool’ anoniem aan de bel trekken in Brussel.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededingingsbeleid: "Als mensen betrokken zijn bij zakelijke praktijken die zij verkeerd vinden, kunnen zij de dingen helpen rechtzetten. Inside kennis kan een krachtig instrument zijn om de Commissie te helpen kartels en andere concurrentievervalsende praktijken aan het licht te brengen. Met ons nieuw instrument is het mogelijk informatie te verstrekken en daarbij anoniem te blijven. Informatie kan snel en efficiënter tot het succes van onze onderzoeken bijdragen ten voordele van de consumenten en de EU-economie als geheel”.

Het nieuwe instrument beschermt de anonimiteit van klokkenluiders via een speciaal ontworpen versleuteld messagingsysteem dat berichten in twee richtingen mogelijk maakt. De dienst wordt gerund door een gespecialiseerde externe serviceprovider die als tussenpersoon optreedt en die alleen de inhoud van ontvangen berichten doorgeeft zonder metagegevens door te zenden die zouden kunnen worden gebruikt om de persoon te identificeren die de informatie verstrekt.

Personen die bereid zijn hun identiteit bekend te maken, kunnen via een speciaal telefoonnummer en e-mailadres rechtstreeks contact opnemen met de dienst mededinging van de Commissie.

Gerelateerde artikelen