Europese banken verhogen een voor een de rente

Centrale banken van Europese landen beginnen de rente te verhogen. De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk verhoogd. Ook de Noorse centrale bank nam de rentestap.

Daarmee wil de Britse centrale bank de inflatie bestrijden. Die blijft volgens de beleidsmakers nog de hele winter rond de 5 procent. In april piekt de rente volgens de centrale bank op 6 procent voordat die weer afneemt.

Norges Bank heeft de rente donderdag opnieuw verhoogd. Het rentetarief ging van 0,25 procent naar 0,50 procent. Het is de tweede renteverhoging van de Noorse centrale bank sinds september.

De centrale Noorse bank verwacht dat de rente in het komende jaar geleidelijk verder zal worden opgeschroefd.

In Engeland kwam de renteverhoging onverwachts. Economen dachten dat de rente gelijk zou blijven omdat door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus de economie mogelijk wordt afgeremd. Dat erkent de BoE ook, want de groeiverwachtingen voor december en het eerste kwartaal van vorig jaar werden verlaagd.

De beleidsmakers van Norges Bank verwachten dat verhoogde besmettingspercentages van het coronavirus en strengere coronamaatregelen de bedrijvigheid op korte termijn zullen temperen. Als de coronamaatregelen in de komende maanden worden verlengd of nog strenger worden, kunnen verdere renteverhogingen worden uitgesteld.

De ECB bleef gisteren bij het rentebesluit bij de verwachting dat de inflatie, die nu hoog is, op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. Voor 2023 en 2024 gaat de centrale bank uit van een inflatie van 1,8 procent.

Alleen in Turkije ging de rente omlaag, waarna de Turkse lira opnieuw onderuit ging.

De inflatie in de eurozone is in november opgelopen tot 4,9 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie, zoals gas en elektriciteit liepen hard op. Verder moest ook flink meer betaald worden voor diensten en goederen, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe raming die gelijk is aan een voorlopige schatting. Een maand eerder lag de geldontwaarding op jaarbasis nog op 4,1 procent.

De inflatie zonder de sterk wisselende prijzen voor onder meer voeding, energie, alcohol en tabak kwam vorige maand uit op 2,6 procent. Deze zogeheten kerninflatie, die voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke graadmeter vormt, bedroeg in oktober nog 2 procent op jaarbasis.

De Europese Centrale Bank blijft bij het besluit om de rente niet te verhogen. Donderdag zei de ECB  dat de inflatie, die nu in november uitkwam op 4,9 procent. op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. Voor 2023 en 2024 gaat de centrale bank uit van een inflatie van 1,8 procent.

 

 

Gerelateerde artikelen