Eurocommissaris: ‘Handelsverdrag met VS ook goed voor mkb’

Het vrijhandelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen is ook goed voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Die positieve boodschap gaf EU-Commissaris voor Handel Cecilia Malmström maandag af voorafgaande aan de volgende ronde gesprekken over het Transatlantische Handels- en Investerings Partnerschap (TTIP).

‘Het is onzin dat het TTIP alleen goed is voor multinationals’, zei Malmström. Volgens haar stuitten ook veel kleine bedrijven op handelsbarrières en het TTIP is juist bedoeld om overbodige regeldruk tussen de twee continenten weg te nemen. ‘Het is mijn doel om een goed akkoord eruit te slepen, zodat ook het mkb toegang krijgt en heeft tot de Amerikaanse markt zodat we groei en banen in Europa kunnen realiseren’, zei de commissaris.

Maandag begint in de Verenigde Staten de negende ronde van onderhandelingen. Tot nu toe is er nog over geen enkel hoofdstuk overeenstemming. Kenners zijn sceptisch dat de onderhandelingen op de gestelde deadline, eind 2015, zijn afgerond.

De weerstand tegen het handelsverdrag groeit bovendien. Afgelopen weekeinde gingen duizenden de straat op in België en Duitsland in protest tegen TTIP. Zij vrezen een verwatering van Europese normen en waarden.
Malmström riep alle belanghebbende partijen op het publiek te overtuigen van het belang van TTIP. En vooral de discussie te voeren op basis van de feiten.

Als de onderhandelende partijen een akkoord hebben, is het nog aan de EU-lidstaten, het Europees Parlement, en alle nationale parlementen om wel of niet hun goedkeuring eraan te geven.

 

(ANP) 

Gerelateerde artikelen