Eumedion voorstander van ‘country-by-country-reporting’

Eumedion steunt het voorstel van het Europees Parlement (EP) om alle grote ondernemingen te verplichten om de betalingen aan overheden openbaar te maken (‘country-by-country-reporting’). Het EP-voorstel om ondernemingen ook te verplichten om essentiële informatie over ‘tax rulings’ openbaar te maken gaat Eumedion daarentegen te ver.

Dit stelt Eumedion in haar dinsdag gepubliceerde statement over de onderhandelingen over het richtlijnvoorstel inzake aandeelhoudersbetrokkenheid.

De Europese Commissie, de Europese Raad van ministers en het EP onderhandelen momenteel in een zgn. triloog over de definitieve richtlijntekst, nadat de Raad en het EP hun voorlopige posities in maart respectievelijk juli 2015 hadden vastgesteld. In het statement toont Eumedion zich teleurgesteld over de voorstellen van zowel de Raad als het EP om de tekst over de verplichte goedkeuring van majeure transacties tussen verbonden partijen door de aandeelhoudersvergadering sterk af te zwakken.

Eumedion betreurt ook de voorgestelde vormgeving van het aandeelhoudersidentificatiesysteem. Zowel de Raad als het EP is van mening dat alleen beursgenoteerde ondernemingen toegang mogen krijgen tot dit systeem, en niet (mede)aandeelhouders. Bij controversiële stempunten is dan geen sprake van een gelijk speelveld, aldus Eumedion.

Gerelateerde artikelen