EU verdedigt kwaliteit fiscale data van Griekenland

De Europese Commissie stelt dat de gegevens die Griekenland presenteerde over de belastingheffing wel degelijk ‘gedegen’ zijn, en raadt de Griekse overheid met klem aan die geruststellende woorden te bevestigen.
De noodzaak om tot deze uitspraak te komen is gelegen in de rechtszaak die het voormalige hoofd van het Griekse CBS voert. Andreas Georgiou, tot voor kort de voorzitter van de Hellenic Statistical Authority, verdedigt zich in cassatie tegen beschuldigingen dat hij de Griekse natie schade berokkende door geïnflateerde cijfers te produceren over de fiscale problemen, waarmee Griekenland kampte vóór de bail-out van 2010.  
Volgens sommigen krijgt Georgiou de zwarte piet toegespeeld, nu de huidige regering van Griekenland kritiek heeft én uit over de afspraken die de vorige regering met de EU maakte.    
 
In een verklaring gedateerd 24 augustus stelt de Commissie dat “degelijke en betrouwbare cijfers over de belastingheffing cruciaal zijn voor verstandig economisch beleid. Maar recente uitspraken gedaan aan de media stellen de kwaliteit en juistheid van de officiële cijfers en verklaringen van de Griekse overheid ter discussie.” En dat kan volgens de Commissie niet, want daarmee ondergraaft men de afsraken die met de EU gemaakt zijn in het kader van het stabiliteitspact. 
 
Eurocommissaris Marianne Thyssen zegt dat de onafhankelijkheid van Elstat, de Griekse  Statistische Autoriteit, net als de kwaliteit van de door die instelling geleverde data, voor de Europese Commissie niet ter discussie ( mogen) staan of stonden: “Sata on Greek Government debt during 2010-2015 have been fully reliable and accurately reported to Eurostat."
Dus, aldus de Commissie, is het van het grootste belang dat de Griekse overheid elke onzekerheid daarover ten spoedigste wegneemt, en ontkent dat die gegevens tussen 2010 en 2015 gemanipuleerd werden. 
 
Gerelateerde artikelen