EU stelt voor via browser settings volmacht te geven voor verwerking van persoonlijke gegevens

Website-uitbaters en online adverteerders krijgen wellicht carte blanche om gegevens van bezoekers te gebruiken - mits dezen een vakje aanvinken op hun webbrowser, dat zij daarvoor toestemming geven, zo blijkt uit gelekte documenten.
In het kader van de ontwikkeling van nieuwe EU dataprotectie-richtlijnen wordt veel gelobby’d. Niet in de laatste plaats omdat is gekozen voor een richtlijn die in alle ledenlanden meteen kracht van wet krijgt, omdat bij ‘normale’ verwerking in nationale wetgeving, zo werd gevreesd, teveel onderlinge afwijkingen zouden ontstaan. 
In dat kader heeft nu klokkenluiders-site  Statewatch.org enkele documenten gepubliceerd, waaruit blijkt dat wordt nagedacht over de optie om via een vinkje op de browser de zo gewenste vrijwillige toestemming van de gebruiker te verkrijgen, om zijn of haar gegevens op te slaan en te gebruiken voor commerciële of andere doelstellingen.
 
De ontwerptekst in de richtlijn, waarvoor het vinkje een oplossing zou bieden, luidt als volgt: “Consent should be given unambiguously by any appropriate method enabling a freely-given, specific and informed indication of the data subject’s wishes, either by a written, including electronic, oral statement or, if required by specific circumstances, by any other clear affirmative action by the data subject signifying his or her agreement to personal data relating to him or her being processed." 
 
Oftewel: om internet-gebruiksgegevens te verwerken is een eenduidige, uit vrije wil gegeven toestemming nodig, gebaseerd op voldoende informatie over aard en reikwijdte van het beoogde gebruik.
 
De gelekte documenten stellen, dat wellicht ook het bewust aanvinken van een boxje daarvoor voldoende zou kunnen zijn – “”er kan geen sprake zijn van stilzwijgende toestemming door niets te doen”.  Alleen voor echt persoonlijke data zou een expliciete toestemming nodig blijven.
 
Volgens Outlaw.com, de site van advocatenkantoor Pinsent Mason, heeft het Europees parlement ingestemd met deze vorm van ‘expliciete toestemming’, maar hebben enkele landen, waaronder het VK, er moeite mee.
Gerelateerde artikelen