EU: geen geheime rechtspraak voor internationale bedrijven

Internationale bedrijven krijgen geen recht op 'geheime rechtspraak' bij conflicten met nationale overheden. Dat zei Europees Commissaris Cecilia Malmström van Handel dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg, waar het omstreden geplande TTIP-vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten werd besproken.

Zij stelde verder in het vooruitzicht dat het midden- en kleinbedrijf ‘de grote winnaar’ wordt als het verdrag van kracht wordt. Met de beloften wil Malmström critici van TTIP ervan overtuigen voor het akkoord te stemmen.

De voorzitter van de handelscommissie van het EU-parlement, de sociaaldemocraat Bernd Lange, sleutelde de afgelopen tijd aan een compromis: ‘Privéarbitrage komt niet in handelsverdragen. Daar ben ik van overtuigd.’

Daarmee lijkt het erop dat het parlement het in meerderheid eens is over de boodschap die de Europese Commissie meekrijgt bij de onderhandelingen met de VS over TTIP. Vorige maand werd een stemming hierover nog uitgesteld omdat de sociaaldemocraten verdeeld waren, vooral over de manier van conflictbeslechting.

Bij de kleinere fracties klonk nog altijd veel kritiek. Zij vrezen dat het vrijhandelsverdrag ten koste gaat van normen op het gebied van arbeidsstandaarden, milieubescherming, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Zij willen de opdracht aan Malmström veel scherper formuleren.

Het Europees Parlement stemt woensdag over de kwestie.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen