ESMA: wees zorgvuldig met implementatie IFRS 9

De European Securities and Markets Authority (ESMA) publiceert een ‘Public Statement’ over zorgen rond de implementatie van IFRS 9: Financial Instruments.

Het zal zeer belangrijk zijn, dat deze nieuwe standaard zéér zorgvuldig en consistent geïmplementeerd wordt, en er moet maximale transparantie komen over de impact ervan voor de diverse soorten  ‘gebruikers’ van de producten van financiële verslaggeving, zo is de stelling van het Statement.

IFRS 9 vervangt grote delen van de oude International Accounting Standard (IAS) 39: Financial Instruments: Recognition and Measurement. Daarbij wordt een nieuwe manier van voorzieningen voor te verwachten verliezen op ‘slechte leningen’ (expected credit losses, ECL) geïntroduceerd, samen met nieuwe eisen en richtlijnen voor de classificatie en waardering van financiële activa; enm komt met nieuwe eisen om om te gaan met de zogenaamde ‘own credit’ risico’s.

Naar verwachting zal de nieuwe standaard grote gevolgen hebben voor de (boekhouding van) financiële instellingen en andere organisaties, zeker door de veranderingen die hierdoor ontstaan in ‘hedge accounting’, de te gebruiken afdekkingsinstrumenten. ESMA waarschuwt, hoe belangrijk het is dat alle soorten ‘gebruikers’ zorgvuldig de impact van IFRS 9 in hun eigen specifieke context overwegen. Ondernemingen die geraakt worden door IFRS9 moeten ook transparant rapporteren over het hoe en waarom van de boekhoudkundige gevolgen, liefst nog vóór de resultaten van 2017 bekend worden gemaakt.

ESMA heeft zich gecommitteerd aan het promoten van een consistente toepassing van alle IFRS-standaarden. In haar elk jaar verschijnende Public Statement on European Common Enforcement Priorities van dit jaar wordt nog eens gewezen op het belang van het duidelijk maken van de impact van alle standaarden, ook voor de Europese en nationale toezichthouders.

Zo kwam ook de European Banking Authority gisteren met een rapport over de resultaten van een eigen ‘impact assessment’van IFRS9 voor de banken.

esma.europa.eu

Gerelateerde artikelen