Ernst & Young onder vuur als fiscaal adviseur van Google, Apple, Facebook én Amazon

Bij alle ophef over de Google-deal in het VK en andere ‘belastingschandalen’ valt nu de rol van EY als belastingadviseur van al deze multinationals extra op.
De Britse pers is erachter gekomen, dat de grote Amerikaanse technologiebedrijven die dezer dagen negatief in het nieuws gekomen zijn door hun belastingpraktijken, één ding gemeen hebben: accountancy gigant Ernst & Young (EY).
 
Dit kantoor verleent zowel controle- als fiscale diensten aan Google, Apple, Facebook én aan Amazon – stuk voor stuk verdacht van het ‘unfair’ ontwijken van belastingen. Na enig onderzoek blijkt dat EY daar veel geld mee verdient: de afgelopen jaren factureerde EY de bedrijven voor minstens $245 miljoen. $34,5 miljoen werd berekend voor fiscaal advies, de rest voor controle van de boeken en jaarverslagen.
Google betaalde EYsinds 2001 elk jaar tussen de $2m en $5.5m voor belastingadvies. De afgelopen drie jaar factureerde EY Facebook tussen de $3,2m en $5.3m. Uit de openbare gegevens blijkt dat Aplle EY vorig jaar daarvoor $1.7m betaalde.
 
De Britse Public Accounts Committee uitte kritiek op EY in het onderzoek dat de commissie verrichtte naar Googles praktijken en verwees ook naar enkele controverses rond de werkzaamheden van EY in de VS, zoals de fiscale problemen van  Hewlett-Packard die door de SEC onderzocht werden.
 
Volgens de kwaliteitskrant The Independent verdienden partners van EY in het VK gemiddeld £700.000 alleen al aan winstdeling. EY heeft voorlopig ‘geen commentaar’ op de kwestie, “vanwege de vertrouwelijkheid van onze relaties met de cliënten.”
 
De deal van HMRC met Google dreigt inmiddels ook door de EU onderzocht te gaan worden…
 
Gerelateerde artikelen