Erfgenamen miljardair eisen $500 miljoen van Deloitte

Een kantoor van Deloitte in de VS beloofde dat het tax-plan dat zij opstelden voor miljardair Bill Davidson zou “win if he lived, or win if he died”. De erfgenamen kregen echter een aanslag van $2,7 miljard aan de broek.
Vier jaar nadat multimiljardair Davidson overleed ontvingen zijn erfgenamen een belastingaanslag van 2,7 miljard dollar, zo blijkt uit een zaak die deze erfgenamen hebben aangespannen tegen Deloitte USA. Zij eisen nu als genoegdoening $500 miljoen van het kantoor.
 
Deloitte Tax liet volgens de eisers na om te wijzen op risico’s, die er wel degelijk bestonden in het voorstel dat Davidson van de fiscalisten van Deloitte ontving. De multimiljardair werd met veel égards verwelkomd als ‘marquee client’, die veel fee-omzet zou opleveren en tegelijk als voorbeeldcasus kon dienen om ook andere rijkaards als klant binnen te halen.
De Internal Revenu Service eiste in 2013 aanvankelijk $2,7 miljard; na onderhandelingen werd de aanslag teruggebracht tot ruim $457 miljoen, naast de $168 miljoen aan estate taxes en  $82 miljoen schenkingsrecht die de familie reeds betaalde.
 
De reactie van Deloitte blijft voorshands, dat zij “voor 100% achter het advies blijven staan dat het team aan Mr Davidson verstrekte.” De fiscalisten hebben er alle vertrouwen in, dat zij de zaak gaan winnen.
 
De zaak is geregistreerd als Aaron v. Deloitte Tax LLP, 653203/2015, New York State Supreme Court, New York County (Manhattan)
Gerelateerde artikelen