Engelse bedrijven eisen lagere tarieven accountants

Loonsprongen bij de big four gaan ten koste van winst bedrijven.

CFO’s van de grootste Engelse bedrijven in de FTSE 100 hebben de big four gemaand hun accountantskosten te verlagen. De grote accountantskantoren moeten het niet in het hoofd halen om de kosten de komende tijd alsnog op te voeren. 

De afgelopen vier jaar zijn de tarieven van de vier grote accountantskantoren gestegen met 22 procent. 98 van de 100 grootste beursbedrijven worden gecontroleerd door een big four-kantoor. Zij betaalden hun accountants vorig jaar meer dan 1 miljard pond, volgens dataprovider Audit Analytics. 98 van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven laten hun boeken controleren door een big four kantoor.

De CFO’s van de meeste Engelse topbedrijven hebben hun eis voor kostenreductie geformuleerd aan een brief aan de Engelse vestigingen van Deloitte, EY, KPMG en PwC. Daar is de jaarlijkse beloning gestegen tot meer dan een miljoen pond.

Het steekt de Engelse CFO’s dat de accountants steeds hogere rekeningen indienen, terwijl de kostendruk toeneemt in het bedrijfsleven. “At this time of increasing cost pressure on big business we should not be expected to pick up the escalating costs within service company supply chains through further price increases”, zo schrijven de CFO’s in hun brief die is ingezien door de Financial Times.

De stijgende kosten betekenen volgens de CFO’s dat de rekening van de accountants ten kosten gaat van de winstgevendheid van de bedrijven. Die teren in op de marge en maken efficiëntieslagen om hun eigen kosten niet door te rekenen aan de klanten, zo vervolgen de protesterende CFO’s.

Hogere kosten van accountants zijn deels het gevolg van loonsverhogingen die accountantskantoren hebben doorgevoerd. Startsalarissen zijn al tien jaar nauwelijks verhoogd in Engeland, maar nu zien de accountantskantoren zich genoodzaakt om meer te bieden in de strijd om schaars talent. 

PwC voerde een loonsverhoging van negen procent door voor meer dan de helft van het personeel, terwijl de salarissen van starters bij EY stegen met dertien procent. Maar daarnaast zijn volgens de Financial Times de kosten van accountancy ook gestegen door scherper toezicht van regelgevers. Volgens KPMG draagt regelgeving bij aan een kostenstijging van vijf tot twintig procent.

De aangeschreven accountantskantoren tonen zich niet onder de indruk van de klaagbrief. De Financial Times citeerde een partner van een groot kantoor die zei dat CFO’s niet de klanten zijn van de accountants. Het zijn de auditcommissies die accountants aanstellen. Zij stellen de beste accountant aan en niet de goedkoopste. “Het spijt me te moeten zeggen dat de auditvergoeding de laatste plaats is waar ik zou zoeken om kosten te besparen”, aldus Jan du Plessis, voorzitter van de Britse accountingtoezichthouder.

 

Gerelateerde artikelen