Eis tegen Luxleaks klokkenluiders: 18 maanden onvoorwaardelijk

En de journalist die alles bekend maakte moet een forse boete betalen.
Antoine Deltour en Raphael Halet, beiden ex-werknemers van PricewaterhouseCoopers (PwC), worden zoals bekend beschuldigd van strafbare feitren in verband met het lekken van duizenden documenten naar journalist Edouard Perrin.
 
Uit de documenten bleek, dat Luxemburg (i.c. Jean Claude Juncker, nu de baas van de Europese Commissie) bedrijven als Apple, Ikea en Pepsi miljarden belastingvoordeel gunde. 
De maximum straf voor de delicten in kwestie, het stelen van documenten, het openbaar maken van bedrijfsgeheimen en overtreding van wetten die allerlei zaken geheim houden, is in het groothertogdom 10 jaar cel. 
 
Volgens de openbare aanklager David Lentz zijn "Deltour en Halet geen echte klokkenluiders, maar dieven, en Perrin is dus een heler! Het is onze plicht om hier recht te spreken, en zij hebben allerlei wetten overtreden, ongeacht hun bedoelingen.”
 
Waarschijnlijk volgt de uitspraak van de rechters pas ergens in juni. De reacties op de algemeen bizar hoog geachte eis waren tamelijk eensluidend: “Het is een grof schandaal dat geen van de belastingontduikers in deze zaak ooit zelfs maar van iets beschuldigd is, terwijl de klokkenluiders gestraft worden.”
Volgens Transparency International kennen maar vier lidstaten van de EU op dit moment adequate juridische bescherming van klokkenluiders.
 
Gerelateerde artikelen