Eerste renteverhoging komt wellicht al in juli

In de zomer loopt het opkoopprogramma af van de ECB.

De Europese Centrale Bank (ECB) zou in juli voor het eerst de rente kunnen verhogen, heeft vicepresident Luis de Guindos van de centrale bank gezegd. In die maand is naar verwachting namelijk het opkoopprogramma afgebouwd en dat maakt de weg vrij voor een eerste rentestap. Daarmee kan de ECB reageren op de hard opgelopen inflatie.

Of de rente ook daadwerkelijk zal worden verhoogd, hangt volgens De Guindos af van de nieuwe economische prognoses die de beleidsmakers van de centrale bank bij hun volgende vergadering in juni bespreken. "We moeten dat bekijken, maar vanuit het huidige perspectief denk ik dat juli mogelijk is en september, of later, ook."

Kenners rekenen er ook op dat de rente in juli wordt verhoogd. Zij houden er inmiddels rekening mee dat de rente dit jaar zeker twee en mogelijk zelfs drie keer wordt aangepast. Daarmee zou de depositorente in de eurozone weer boven de 0 procent uitkomen. Dat is al sinds 2013 niet meer gebeurd. De afgelopen drie jaar staat dat tarief onafgebroken op min 0,5 procent. De herfinancieringsrente staat sinds 2016 op 0 procent.

De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door. De huidige ECB-president Christine Lagarde heeft sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet aangepast.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen