Een op tien ondernemers in de piepzak door geldgebrek

Ruim een op de tien ondernemers ervaart structurele problemen en lijdt daar persoonlijk onder.  Zij staan er financieel minder goed voor dan in juni vorig jaar en hebben moeite hun maandelijkse kosten te betalen. 

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van onderzoek onder bijna tweeduizend ondernemers. Van hen zegt een ruime meerderheid dat de schulden grotendeels of volledig te wijten zijn aan de coronacrisis. De KVK verwacht dat die groep groter wordt door de nieuwe coronamaatregelen die zijn afgekondigd door het demissionaire kabinet.

"Het aantal telefoontjes dat ik per dag krijg, is met tientallen toegenomen sinds de afkondiging van de nieuwe maatregelen. Mensen die ik spreek zijn regelmatig emotioneel", zegt KVK-adviseur Gé Gijsen in een toelichting. "De crisis is duidelijk nog niet voorbij. Het is zaak om oog te houden voor deze groep ondernemers in zwaar weer. Mensen die ik spreek staan soms aan de rand van de afgrond."

Het gaat vaak om bedrijven in de horeca, evenementenbranche of recreatiesector. Toch kijken ondernemers volgens onderzoek van het KVK over het algemeen met iets meer vertrouwen naar de toekomst dan vorig jaar aan het begin van de zomer.

 

 

Gerelateerde artikelen