Een op de drie controleverslagen bevat onvolkomenheden, zegt FRC

De Financial Reporting Council constateert dat 23% van de gereviewde audits beter kan, en 10% voldoet niet aan de basale eisen.
Hetgeen volgens de FRC aantoont dat controlerend accountants in het Verenigd Koninkrijk nog steeds niet kritisch genoeg te werk gaan, al is er wel een zekere verbetering te constateren. 
 
Het percentage probematische audits is weliswaar met zo’n 10% gedaald, maar “die professionalisering verloopt niet zo snel als we gehoopt adden,” zegt Paul George, executive director of conduct bij deFRC. “En het blijft natuurlijk moeilijke materie, en mensenwerk waarbij fouten gemaakt worden.”
 
George is ervan overtuigd dat de nieuwe regels, zoals elke tien jaar veranderen van accountant, en het strakkere toezicht wel geholpen hebben de kwaliteit van het controle werk te verbeteren. “En dat verplicht aanbesteden zorgt er voor dat kantoren concurreren op kwaliteit.”
Het meest voorkomende probleem was foutieve waardering van ‘company assets’. Onder de ruim 100 gecontroleerde audits werden 15 voorbeelden van slechte fraude-procedures en 10 gevallen van onvoldoende onafhankelijk oordeel aangetroffen.
Twee kantoren kregen een boete wegens slecht werk: Ernst & Young en Mazars moeten resp. £52.000 and £10.400 betalen omdat hun accountants in twee gevalen niet voldeden aan de wet- en regelgeving.
Volgend jaar gaat de FRC meer audits controleren, kondigt zij aan, met speciale aandacht  voor complexe ketenrelaties en – verbanden.
 
Uitgebreider kritek op de kwaliteit van de audits  via www.accountancylive.com
 
Lees ook:
Gerelateerde artikelen