Een effectief anti-corruptieprogramma vergt samenwerking

Managen van risico’s rond omkoping, witwassen en andere vormen van financiële fraude kan niet alleen de verantwoordelijkheid van juridische zaken zijn.

 Managen van effectieve ABC-programma’s (anti-bribery and corruption, dezer dagen inclusief witwassen en belastingontduiking) is voor elke onderneming een uitdaging, hoe klein ook. Denk alleen al aan de afgeleide verantwoordelijkheid voor gedrag en compliance van leveranciers.

Dat die uitdaging vaak een probleem wordt,  komt niet in de laatste plaats doordat ABC-compliance in feite meestal op het bordje van juridische zaken gelegd wordt – terwijl de eigenaar van de meest risicovolle processen – zoals debiteuren- en crediteurenbeheer, accounts payable, inkoop, orderverwerking en betalingen, onder Finance – lees de controller – vallen.

Deze silo-organisatie en het gebrek aan integratie en coördinatie leidt niet zelden tot problemen, omdat juridische zaken vaak pas iets kan doen nadat de schade aangericht is. 

Daarom moet elk effectief ABC-programma alle business-processen raken. In deze white paper leest u hoe u en uw cliënt proactief de risico’s kunnen beperken en de gevolgen mitigeren.

Voor meer achtergronden en gegevens, zie ook het 2016 ABC Report, waarin honderden senior compliace professionals vertellen hoe hun taken de laatste jaren veranderd en uitgebreid zijn. 

 

 

Gerelateerde artikelen