Een derde van de Nederlandse bedrijven: dit jaar geen belasting

36 procent van de Nederlandse bedrijven vindt dat zij in 2020 geen belasting zouden hoeven te betalen gezien de financiële gevolgen van de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware. Er is onderzoek gedaan onder ruim 1.000 Nederlandse ondernemers en financieel eindverantwoordelijken. Van de respondenten ontvangt op dit moment een vijfde (21%) overheidssteun vanwege de coronacrisis.

Maar liefst 58 procent van de respondenten verwacht dat het voor bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen vanwege de coronacrisis, onduidelijk zal zijn hoe zij hun belastingaangifte moeten invullen. Onderverdeeld in de bedrijven die wel en geen overheidssteun ontvangen, verwacht respectievelijk 64 en 57 procent onduidelijkheden. Dit is relatief een klein verschil.

Over het algemeen vindt driekwart (75%) het logisch verplicht te zijn zakelijke belasting te betalen. Tegelijk heeft wel meer dan een derde (36%) de organisatiestructuur zo ingericht, dat er geprofiteerd wordt van belastingvoordeel. Als men zelf zou bepalen waar belastinggeld aan uitgegeven wordt, zou dat voor 19 procent een reden zijn om meer zakelijke belasting te betalen.
 

Gerelateerde artikelen