EC verhoogt importtarief Chinese elektrische auto’s

Minder aanbod voor vergroening

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de importtarieven op Chinese elektrische auto’s vanaf volgende maand met maximaal 25 procent zullen stijgen. Dit nieuws komt naar voren uit bronnen die door de Financial Times zijn geciteerd. De reden achter deze verhoging is de Chinese subsidies aan autofabrikanten, die Brussel als buitensporig hoog beschouwt. Daarover schrijft het ANP.

  • Europese Commissie verhoogt importtarieven op Chinese elektrische auto’s met maximaal 25%
  • VS verhoogt tarief voor invoer van Chinese elektrische auto’s naar 100%
  • Overvloed aan Chinese merken leidt tot verlies van marktaandeel voor Europese autofabrikanten.

Brussel en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar. Eerder beschuldigde Brussel Beijing al van illegale overheidssteun aan de sector om de prijzen kunstmatig laag te houden. Momenteel bedraagt het importtarief op Chinese auto’s nog 10 procent.

Maatregelen VS 

In navolging van deze ontwikkelingen kondigde de Amerikaanse president Joe Biden vorige maand aan dat het tarief voor de invoer van elektrische auto’s uit China dit jaar zal stijgen van 25 procent naar 100 procent. Biden verklaarde dat Beijing “vals speelt” in plaats van eerlijke handel te drijven. China heeft gewaarschuwd voor tegenmaatregelen en overweegt een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto’s uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Minder aanbod electrische auto’s

Europa heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een overvloed aan Chinese merken van goedkopere elektrische auto’s. Deze hevige prijzenoorlog heeft geleid tot verlies van marktaandeel voor veel Europese autofabrikanten. Ook Canada overweegt nu de importheffingen op Chinese elektrische auto’s te verhogen, in lijn met de forse verhogingen door de VS. Momenteel bedraagt de importheffing in Canada ongeveer 6 procent.

Op dit moment rijden er in Nederland meer dan 1 miljoen bedrijfsauto’s. Een klein deel daarvan zijn elektrische bedrijfsauto’s. Vooral bij grote bedrijfsvoertuigen zwaarder dan 3,5 ton is het aandeel met elektrische aandrijving minder dan één procent.

China dreigt

Volgens persbureau Reuters heeft de Chinese regering gereageerd op de aankondiging van de Europese Commissie. Bejing zou dreigen met tegenmaatregelen. Ze benadrukken dat de verhoging van de importtarieven schadelijk kan zijn voor de bilaterale handelsrelaties tussen China en de EU. Het blijft afwachten hoe beide partijen hierop zullen reageren.

Gerelateerde artikelen