Duurzaamheid leeft bij jonge accountants

Snel oprakende natuurlijke hulpbronnen, een explosief groeiende wereldbevolking en instabiele marktomstandigheden: dat zijn volgens de Britse Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) de belangrijkste risico’s voor de komende tien jaar. Dat blijkt uit een enquête van de ACCA onder 4.500 aspirant-accountants naar hun ideeën over duurzaamheid en de rol van de accountant daarin.
Ruim 8 op de 10 respondenten benoemde de eindigheid van fossiele energiebronnen en andere grondstoffen als probleem, terwijl 70% ook de bevolkingsgroei zorgen baarde en 67% de instabiele financiële markten als risico zag. 
Slechts één op de drie aspirant-accountants is van mening dat de wereld er over tien jaar beter voor zal staan dan nu. Haast unaniem zijn ze van oordeel dat ze de plicht hebben om organisaties te helpen, om betere beslissingen te nemen rond duurzaamheid. Het gaat daarbij vooral om forecasting en rapportages over wat zou kúnnen gebeuren – meer dan alleen vastleggen wat er gebeurd is. “Als accountants zijn wij als geen ander in staat om de kosten van zowel milieu-onachtzaamheid als van duurzaamheid te kwantificeren.”
De ACCA ondervroeg de aspirant-accountant ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Prince of Wales Accounting for Sustainability Project (A4S).
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen