Grote reorganisatie bij Belastingdienst

De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij 5000 medewerkers hun huidige baan verliezen en binnen de Belastingdienst of anders elders binnen de rijksoverheid een andere baan krijgen aangeboden. Gedwongen ontslagen worden daarbij uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk.

De woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag gemeld. Topman Peter Veld van de Belastingdienst vertrekt. In totaal vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden.

Het werk bij de fiscus is de laatste jaren aan het veranderen en dat zal de komende maanden nog meer doorgaan. Er wordt meer geautomatiseerd en systemen worden beter aan elkaar gekoppeld. Veel aangiftes worden door de fiscus zelf al grotendeels van te voren ingevuld en de controles zijn over het algemeen automatisch en gemakkelijker.

De 5000 medewerkers die de komende periode hun baan gaan verliezen, moeten binnen drie tot vijf jaar een andere baan hebben binnen de rijksoverheid, bij voorkeur binnen de belastingdienst. ‘Er wordt niemand gedwongen ontslagen’, aldus de woordvoerder van Wiebes.

Bij de Belastingdienst werken op dit moment 20.000 mensen, plus nog eens 8000 bij de Douane en de Fiod. De gemiddelde leeftijd ligt met 53 bovengemiddeld hoog. De medewerkers worden woensdag nader geïnformeerd over de reorganisatieplannen.

Wiebes concludeerde al snel na zijn aantreden begin vorig jaar dat er een hoop moest veranderen bij de Belastingdienst. Het hele Nederlandse stelsel is veel te ingewikkeld geworden, waardoor de kans op fouten is toegenomen en de verleiding om fraude te plegen groter geworden. Daar kwam bij dat sommige systemen stamden uit 1968.

Bij de Belastingdienst komt dagelijks gemiddeld 1 miljard euro aan inkomsten binnen. Een systeem met een goede data-analyse kan veel sneller onbedoelde fouten en bewuste fraude opsporen. Volgens een extern onderzoeksbureau kan dat de fiscus over vijf jaar tussen de 750 miljoen en 2 miljard euro extra aan inkomsten opleveren.
 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen