Duitse accountants: minder boetes en berispingen

Duitse Wirtschafsprüfer maakten (weer) minder fouten bij hun controlewerkzaamheden.
2015 was voor de Duitse controlerend accountants een goed jaar: de toezichthouder hoefde mibnder minder berispingen uit te delen. Maar er komt nieuwe wetgeving aan die meer sancties mogelijk maakt.
Vorig jaar werden er minder onderzoeken tegen accountants(conbtroles) gestart dan ooit eerder. Het strenge toezicht lijkt daar te werken, concludeert de vakpers. Het aantal zaken aangespannen vanwege ‘Berufspflichtverletztung’ is weer gedaald, zo meldt de Wirtschaftsprüferkammer .  In 2015 waren dat er slechts 209, tegen 230 in 2014 en nog 300 in 2012.
 
Ook het aantal uitgedeelde officiële berispingen daalde, naar 45 (vorig jaar nog 53), 24 daarvan inclusief een geldboete van tussen de €1000 en €40.000. De hoogste boete was voor twee accountants die een ‘instelling van openbaar belang’ controleerden maar daarbij ‘wesentlich fehlerhaft’ rapporteerden over risico’s  en ‘offensichtlich unzureichend’ de waarde van onderneming vaststelden. 
Boetes van 10.000 Euro tot 20.000 Euro werden opgelegd aan een drietal accountants die gezondigd hadden tegen de onafhankelijkheidseisen, door adviesdiensten te verlenen die niet te rijmen waren met hun controlewerkzaamheden voor de betreffende cliënten.
De Wpk bericht overigens volledig geanonimiseerd over deze kwesties en boetes, zowel de naam van de cliënt als van de accountant blijft geheim.
 
De Wpk wijst trots op het effect van het door haar uitgeoefende verscherpte toezicht, maar klaagt dat een deel van de eigen verantwoordelijkheid voor de professionaliteit en integriteit van de Wirtschafsprüfer weer van de organisatie afgenomen wordt. Een nieuwe wet met de zelfs voor Duitsers merkwaardige benaming  “Abschlussprüferaufsichtsreformgesetz“ (APAReG) wordt spoedig van kracht bij onze buren, waardoor niet de langer de Wpk zelf maar een ‘Abschlussprüferaufsichtskommission‘ (APAK) als toezichthouder op de controle van Public Interest Entities in Duitsland verantwoordelijk wordt.
 
Gerelateerde artikelen