Door staat geredde bank RBS ontweek voor € 1,5 miljard aan belastingen

RBS werd gered met €70 miljard steun van de overheid – en maakte winst door belastingen te ontwijken.
Een bod van € 72 miljard leidde in 2007 tot de opsplitsing van ABN AMRO Bank tussen de Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. RBS, Fortis en ABNAMRO moesten daarna ‘gered’ worden met geld van de overheid – in totaal kostte dat de belastingbetaler minstens evenveel als die 72 miljard.
 
RBS werd daarna in november 2014  wegens wisselkoersmanipulatie samen met 4 andere banken nog veroordeeldtot een boete van 634 miljoen dollar. Die moesten betaald worden aan toezichthouders in 3 landen, de totale kosten voor de 5 banken bedroegen 2,6 miljard dollar. 
 
Nu blijkt dat RBS 25 bedrijfjes heeft opgericht, die alle gebruik maken van fiscale steunmaatregelen, die de Britse overheid eens trof voor de lokale filmindustrie. Zo investeerde RBS in kaskrakers als Batman Begins, Troy, en enkele Harry Potter films, en daarmee ‘verdiende’ de bank alleen al aan belastingvoordeel ruim over £1 miljard, ofwel 1,5 miljard euro, zo berekende Bloomberg.  
 
De bedrijfjes maakten gebruik van zogenaamde "sale and leaseback" constructies, waarbij de rechten van films gekocht werden van de makers en vervolgens weer terug-geleased. De kosten van de films werden afgetrokken van de winst van de bank – maar die kosten werden gewoon door de studio’s gemaakt en de bank liep geen enkel risico als de films flopten.
De 25 bedrijfjes bestaan nog steeds en maken ook winst.
 
Alleen al tussen 2003 en 2006 ontweek RBS zo voor ruim 1,5 miljard aan belasting. De fiscale steunmaatregelen werden door meer investeerders misbruikt, zo is later gebleken. Volgens de bank voldoen de constructies aan alle wettelijke eisen. HMRC onderzoekt 10 van de 25 bv’s. 
 
Gerelateerde artikelen