Door fusie-hausse minder accountantskantoren in het VK – en meer in NL

Het aantal kantoren in Groot Brittannië daalt de laatste jaren gestaag door overnames en fusies. In ons land blijft het stijgen!
Alhoewel ook in ons land het aantal fusies en overnames is toegenomen, stijgt hier het aantal accountantskantoren  nog steeds. Begin 2015 telde ons land 2.200 tot 2.300 zelfstandige kantoren (2.800 tot 2.900 vestigingen). De stijging is met name te vinden in de groep zzp-kantoren, zo lezen we in  Kengetallen Accountancy 2015 van ABN AMRO.  
 
In het Verenigd Koninkrijk daarentegen daalde over de laatste 12 maanden het aantal kantoren van 6962 naar 6662. Het aantal zelfstandige kantoren daalde er sinds 2002 (toen waren er nog ruim 11.000!) met liefst 41%.
Uit onderzoek van LDF  blijkt dat ook het aantal éénpitters of zzp’ers in het VK met 6% daalde, van 3625 naar 3412. De belangrijkste ‘incentive’ voor die daling was volgens LDF gelegen in ‘economies of scale’ die het eenpitters moeilijk zou maken te concurreren. 
 
Fusies bieden veel kantoren een nieuwe kans om te groeien, aldus de onderzoekers. Door samen te gaan met collega’s krijgen ze voldoende middelen ter beschikking om de broodnodige investeringen te doen in betere technologie, én in marketing. Alleen zo denken ze de concurrentie met de Grote Kantoren aan te kunnen. Daarnaast zijn er ook steeds meer baby-boomer-accountants die hun kantoor verkopen om van hun pensioen te kunnen genieten.
 
Uit de inventarisatie in Kengetallen Accountancy rijst eenzelfde beeld op voor ons land. Het aantal fusies, overnames en samenwerkingsverbanden is in 2014 gestegen en voor 2015 wordt een nog iets grotere groei verwacht. Een van de oorzaken van de stijging van het aantal transacties is de drang van de grotere kantoren om schaalvoordelen te realiseren. Bijna alle grotere kantoren zagen de laatste jaren een daling van de omzet, door lagere tarieven en/of klantverloop. Via overname of fusie kunnen deze kantoren de omzetdaling beperken.
 
Ook bij ons was er aan de aanbodzijde een lichte stijging van het aantal kantooreigenaren, dat vanwege leeftijd het kantoor verkocht. Maar meer kantoren voelden ‘enige noodzaak’ om zich bij een groter kantoor aan te sluiten, onder druk van de markt en de striktere regelgeving. Met name bij de middengroep (30 tot 100 medewerkers) voelt men zich vaak te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Samenwerking/aansluiting ligt dan voor de hand.
Gerelateerde artikelen