Donkere wolken boven Rabobank

De beschuldiging dat Rabo te weinig toezicht op en control over haar kantoor in Calexico uitoefende en daardoor op grote schaal witwasoperaties faciliteerde kan de bank duur te staan komen. De Rabo is namelijk nog ‘on probation’.
Het kantoor van de Rabo  in Calexico, vlak bij de grens met Mexico in het zuiden van Californië, had een uniek probleem.  Terwijl de andere 118 Rabokantoren in de sunshine state geregeld voorzien moesten worden van verse cash, moest baar geld op die vestiging juist regelmatig opgehaald worden, omdat er zo onbegrijpelijk vaak en veel contant geld gestort werd.
 
Dat geld kwam van ‘bedrijven’ net over de grens in Mexico. Jaar in jaar uit kwamen en gingen de pantserauto’s vol dollars, zo vertellen inwoners van Calexico – die zich afvragen waarom de Amerikaanse toezichthouders dat signaal niet eerder oppikten.
 
Rabo sloot het kantoor in januari van dit jaar, nadat men in Utrecht merkte dat vele opsporingsinstanties en toezichthouders in de VS ineens hun aandacht op dat ene kantoor richtten. Die instanties hebben een donkergrijs vermoeden, dat de interne controls van de bank, die compliance aan regels rond witwassen en verdachte transacties hadden moeten verzekeren, niet (voldoende) gewerkt hebben. Inmiddels lijkt in elk geval duidelijk dat interne onderzoeken door het lokale personeel gefrustreerd werden. Terwijl Rabobank daarvoor toch juist een ex-werknemer van de toezichthouder, het Office of the Comptroller of the Currency, in dienst had genomen.
 
Er lijkt iets grondig mis te zijn gegaan bij dit ene kantoor van de Rabo, een bank die zich voor laat staan op haar reputatie als ‘een van de schoonste en veiligste banken van de wereld’. En dat is des te erger, omdat diezelfde bank enige tijd geleden ‘betrokken raakte’ bij het Libor-schandaal, en alleen met een forse schikking van honderden miljoenen euro’s wist te ontkomen aan strafvervolging.
Aan die schikking was echter wel een strenge voorwaarde verbonden: gedurende een proefperiode van drie jaar, die eind deze maand afloopt, mag Rabo niet wéér in de fout gaan, anders komt ze alsnog voor de rechter. 
 
En de zorgen over de interne control van het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht beperken zich niet tot het Calexico-kantoor: in juni kondigden ook de Federal Reserve en het Department of Financial Services in New York maatregelen aan vanwege inadequate controls en risk-management waarborgen van Rabo New York.
De Rabo zwijgt, maar blijkt wel in augustus jongstleden 600 miljoen euro afgeboekt te hebben van de waarde van haar Californische operaties “vanwege verslechterde economische omstandigheden”.
Meer via bloomberg.com.
Gerelateerde artikelen