DNB wil dat bank legale belastingontwijking aanpakt

De Nederlandsche Bank wil dat banken in de gaten houden of hun klanten belasting ontwijken. Legale ontwijking kan volgens de toezichthouder reden zijn om cliënten te weigeren. Banken zijn daar niet blij mee, schrijft het FD. Belastingdeskundigen vinden dat DNB toegestane belastingplanning ten onrechte op één hoop gooit met verboden belastingontduiking.

DNB heeft vorige maand aanbevelingen gepubliceerd over hoe banken moeten omgaan met belastingrisico’s bij hun klanten. In een consultatie drongen banken erop aan belastingontwijking niet onder deze risico’s te scharen, omdat ontwijking legaal is. De toezichthouder heeft hier geen gehoor aan gegeven.

Banken zijn verplicht actief mee te werken aan de bestrijding van belastingontduiking en andere financieel-economische criminaliteit. In de notitie ‘Good practices, Fiscale integriteitsrisico’s bij cliënten van banken’ stelt DNB dat banken tevens moeten nagaan of cliënten belasting ontwijken. Ook dat is volgens de toezichthouder een wettelijke plicht.

Gerelateerde artikelen