DNB legt Delta Lloyd miljoenenboete op voor onzorgvuldig handelen

Delta Lloyd zou volgens De Nederlandsche Bank onzorgvuldig hebben gehandeld toen het 2012 een aantal financiële producten afbouwde waarmee het bedrijf het risico op dalende rentestanden had afgedekt. De toezichthouder eist niet alleen het aftreden van CFO Emiel Roozen, maar legt ook een boete op van 1,2 miljoen euro op en eist terugbetaling van de 21,6 miljoen euro behaalde winst.
De vermeende malversatie van Delta Lloyd vonden plaats in de week voordat DNB een nieuwe, vaste rekenrente voor bepaalde verzekeringen invoerde. Die rekenrente leidde tot een risicodaling voor de verzekeraars, waardoor deze minder risicobescherming nodig hadden. Delta Lloyd was op de hoogte van de DNB-maatregel en handelde dus op basis van vertrouwelijke informatie, zegt DNB. Door te besparen op de risicoafdekking zou het bedrijf een financieel voordeel van 21,6 miljoen euro hebben behaald. 
De verzekeraar weerspreekt de beschuldigingen en stapt naar de rechter. Delta Lloyd wijst erop dat de renterisico’s al voorafgaand aan de DNB-maatregel aan het dalen waren, waardoor het bedrijf sowieso tot een afbouw van de risicobescherming zou zijn overgaan.
De Raad van Commissarissen van Delta Lloyd, die gelijktijdig een onderzoek heeft uitgevoerd, noemt de acties van DNB ‘niet gerechtvaardigd en disproportioneel’.
 
Foto: Emiel Roozen 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen