Directies corrigeren jaarrekening stiekem

als hun beloning afhankelijk is van de aandelenkoers.
Top executives met een beloningspakket dat gekoppeld is aan de koers van het aandeel van hun onderneming blijken vaker zonder ruchtbaarheid (noodzakelijke) correcties aan te brengen op de jaarrekening dan CXO’s bij wie er geen directe koppeling is.
 
Deze verrassende conclusie trekken Brian Hogan (University of Pittsburgh) en Gregory A. Jonas (Case Western Reserve University)in hun artikel in het nieuwste nummer van Accounting Horizonsuitgegeven door de  American Accounting Association.
 
De wetenschappers analyseerden 1200 ‘corporate restatements’ om te checken of zij deze correcties meldde bij de SEC (Form 8-K) dan wel simpelweg correcties aanbrachten in de foutieve jaarrekeningen zonder daar duidelijk melding van te maken aan de aandeelhouders. Sommige directies bleken de correcties te verhullen door meer dan alleen cijfermatige correcties bij de SEC te melden, waardoor eventuele financiële consequenties niet opvallen. 
En ziet – hoe sterker de koppeling is tussen de beloning van de topmanager en de aandelenkoers, des te vaker blijken de directies hun toevlucht te nemen tot stiekeme correcties. En er blijkt onderscheid tussen CFO’s en CEO’s.  
 
De consequenties voor CFO’s zijn over het algemeen ernstiger dan voor CEO’s in termen van baanverlies en reputatieschade, stelt het artikel. CEO’s, die meestal financieel meer te verliezen hebben, zijn eerder geneigd om correcties te verdoezelen. CFO’s, wier salaris minder (vaak) afhankelijk is van de koersen en die professioneel en maatschappelijk een groter risico lopen, zijn minder vaak bereid tot verdoezelen van ‘restatements’.
 
Zoals een eerste reactie onder het artikel zegt: “What idiot company would tie salary to shares and expect these people not to cheat?”
Gerelateerde artikelen