Dijsselboem wil dat accountants meedenken over relevantie cijfers

‘Accountants zouden als geen ander een rol kunnen spelen in het nadenken over de vraag hoe verplichte rapportages geplaatst kunnen worden in het lange termijnperspectief van een bedrijf.’ Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

Volgens de minister gaat het immers niet alleen om betrouwbare cijfers, maar ook om relevante cijfers. ‘Ik moedig de accountants dan ook aan om in hun brede traject van kwaliteitsverbetering mee te denken over de vraag wat de relevante graadmeters kunnen zijn voor bedrijven,’ aldus Dijsselbloem.

Volgens de minister is er in het cijferseizoen vaak weinig aandacht voor de lange termijn. En ook in de verslaggeving zou het maar zelden gaan over de vraag wat het toekomstperspectief voor een bedrijf is. Dijsselbloem liet eerder al weten een groot voorstander te zijn van het schrappen van kwartaalrapportages. Zijn oproep aan de Monitoring Commissie Corporate Governance om een verbod op het publiceren van kwartaalcijfers in de voorstellen tot aanpassing van de Code Tabaksblat op te nemen, werd trouwens niet gehonoreerd.

Dijsselbloem besluit zijn opiniestuk in het FD met een oproep aan accountants om na te denken over cijfers die niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook relevant.

• ‘Nederland kan gids voor langetermijndenken zijn’ (FD)

Gerelateerde artikelen