Dijsselbloem wil bedrijven beschermen tegen buitenlandse overnames

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen kopers uit het buitenland. Hij voelt er wel voor buitenlandse overnames, naar Amerikaans voorbeeld, voortaan aan een overheidscommissie voor te leggen. Die moet bekijken of de overname de Nederlandse belangen dient.

Ook ondernemingsraden moeten bij overnames een stem krijgen, vindt Dijsselbloem. Maar hij wil bedrijven ook meer ruimte geven zichzelf te wapenen. Een recent en soortgelijk voorstel van zijn collega-minister Kamp om de telecomsector te beschermen, gaat hem lang niet ver genoeg.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor “roofdieren'', waarschuwt hij. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens hem nu elf slecht beschermd. De maar ternauwernood afgeslagen overname van Unilever is een teken aan de wand, aldus de minister. Nederland kan zich nu hooguit verweren “met lomp duw- en trekwerk'', zoals bij de dreigende overnames van PostNL en Unilever.

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt dat “Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen''. Hij waarschuwt wel dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid en meer moeten investeren in innovatie en groei. Als ze hun aandeelhouders niet tevreden houden, trekken ze immers kopers aan.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen