Dijsselbloem populairste minister bij ondernemers

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is de populairste bewindspersoon bij ondernemers. Dat blijkt uit de Forum Nieuwsjaarsenquête van 2016 van VNO-NCW. Ondernemers geven het kabinet dit jaar het rapportcijfer 5,8.

Waren ondernemers twee jaar terug nog vernietigend in hun oordeel over het kabinet (rapportcijfer 4,9), vorig jaar wist de ploeg van Rutte zich te revancheren met een mager zesje (5,6). Weer een jaar later begint de overlevingskunst van de coalitie enige bewondering op te roepen: ‘Uiteindelijk redt het zich iedere keer weer uit een benarde situatie’. De beloning: het kabinet scoort gemiddeld een 5,8 bij ondernemers.
 
Hoogste rapportcijfer

Meest populaire minister is ook dit jaar weer de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Ondernemers waarderen hem met een 7,1. Minister-president Rutte stijgt naar een 6,4 maar wordt daarbij gepasseerd door Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert die dit jaar een 6,5 krijgt. Lodewijk Asscher is een van de weinige ministers die een slechter rapportcijfer krijgt dan vorig jaar: hij daalt van een 5,9 naar een 5,5. Nieuwkomer Ard van der Steur doet het ietsje beter dan zijn voorganger. Ook hij moet het echter doen met een 5,5 (Opstelten kreeg vorig jaar een 5,2). Hekkensluiter is wederom Ronald Plasterk die als enige onder de vijf blijft.  

Ontevreden over regeldruk

Een dikke onvoldoende krijgt het kabinet dit jaar voor het verminderen van de bureaucratie en regeldruk. Maar liefst 88 procent is daar (zeer) ontevreden over, nog een tandje erger dan vorig jaar. Ook voor de aanpak van de hoge belastingdruk krijgt het kabinet de handen niet op elkaar, al zijn ondernemers iets minder negatief dan vorig jaar. Het meest tevreden zijn ondernemers als het gaat om het stimuleren van de buitenlandse handel. En de koers van  ontwikkelingssamenwerking ‘gericht op samenwerking van Nederlandse bedrijfsleven en ontwikkelingslanden’.

CDA terug als ondernemerspartij

Zo’n 40 procent van de ondernemers zou op dit moment op de VVD stemmen. Een flinke verbetering ten opzichte van de peiling van twee jaar terug (25 procent), maar de grootste ondernemerspartij heeft wel eens betere tijden gekend. Opvallend is dat het CDA weer terug is als de tweede ondernemerspartij, een positie die de afgelopen jaren was overgenomen door D66. Zo’n 11 procent van de ondernemers die bij de vorige Kamerverkiezingen op de VVD stemde zou nu voor het CDA kiezen. Nog eens 10 procent van dezelfde VVD-stemmers zou het niet weten op dit moment.

Jaarlijkse Forum-enquête

De Forum Nieuwjaarsenquête is een landelijk onderzoek naar de mening van directeuren van Nederlandse ondernemingen over het kabinetsbeleid op dat moment. Aan het onderzoek (dat werd gehouden in de periode van 18 december tot 4 januari) is deze keer deelgenomen door 259 leden van regionale ondernemersverenigingen die zijn aangesloten bij VNO-NCW. Van deze ondernemers geeft 37 procent leiding aan een bedrijf tussen de tien en honderd werknemers, 27 procent aan een bedrijf met minder dan tien werknemers en nog eens 35 procent aan een bedrijf met meer dan honderd werknemers.

Gerelateerde artikelen