Deutsche Bank onder verscherpt toezicht?

De FCA constateert systemische problemen met compliance aan regels rond witwassen en financiering van terroristen.
De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority  heeft zware kritiek op de Deutsche Bank geuit, zo meldde de Financial Times dit weekend. Die kritiek is zo ernstig, dat ‘enhanced supervision’ rond betrokkenheid bij financiële criminaliteit dreigt.
De FT beschikt over een kopie van een brief van de FCA aan de Britse dochter van DB, waarin de bank verweten wordt structureel te weinig te doen om witwassen en illegale financiering van terroristische groepen te voorkomen. Vorig jaar blijkt de FCA 14 instellingen aan een nadere inspectie te hebben onderworpen, en Deutsche Bank blijkt nog steeds ‘systemische tekortkomingen’ te vertonen in de compliance aan Britse en internationale wetten.
 
En dat, terwijl de bank eerder al miljarden aan boetes (en advocaatskosten) moest betalen vanwege dezelfde soort ‘slordigheden’.  De toezichthouder constateert dat de administratie niet volledig is, dat er nauwelijks controle op de medewerkers is, ja zelfs ‘onaanvaardbare druk’ op diezelfde medewerkers om met een bepaald soort klanten relaties op te bouwen. “Het management heeft nog steeds nauwelijks aandacht voor ( de kwalijke gevolgen van) financiële criminaliteit.”
 
De Deutsche Bank zelf reageert knarsetandend ( “zerknirscht”) op de waarschwuingen uit London. “Natuurlijk werken wij voor 100% samen met de toezichthouders , om financial crime waar mogelijk tegen te gaan. Wij zijn druk bezig onze compliance-programma’s aan te passen.”
 
Naast de waarschuwing van de FCA werd de banmk vorige week nog opgeschrikt door het plotselinge vertrek van Aufsichtsrat Georg Thoma  – de leider van het team dat de integriteit bij de bank onderzoekt naar aanleiding van de recente schandalen. Thoma vertrok naar men vermoedt vanwege kritiek van de andere topbankiers, die van mening zijn ( of waren) dat het wel wat rustiger aan kon met die onderzoeken. Thoma stond bekend als een hardliner, die volgens zijn critici geen oog had voor ‘maat en toon’ van zijn kritiek. 
 
Gerelateerde artikelen