Deutsche Bank krijgt recordboete in Liborzaak

Deutsche Bank moet een boete van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) betalen en zeven werknemers ontslaan in verband met de grootschalige fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Dat maakten Amerikaanse en Britse toezichthouders donderdag bekend.

Het ontslag betreft zes hooggeplaatste werknemers in Londen en één in Frankfurt. Zij hielden zich volgens de onderzoekers bezig met omvangrijke pogingen om de Libormarkt te manipuleren, evenals de aanverwante markten voor het Europese rentetarief Euribor en het Japanse tarief Tibor.

De boete voor Deutsche Bank is de grootste in het renteschandaal, waarin Rabobank anderhalf jaar geleden al voor bijna 800 miljoen euro werd beboet. Ook een groot aantal Britse en Amerikaanse banken werd eerder door financiële toezichthouders op de vingers getikt.

De grootste bank van Duitsland heeft afgelopen drie jaar al ruim 7 miljard dollar moeten uittrekken om allerlei rechtszaken af te kopen. Ondertussen lopen er ook nog onderzoeken naar betrokkenheid van de bank bij de manipulatie van wisselkoersen, de overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen