Detacheerders bloeien nog, maar voelen de krimp naderen

De tarieven zijn gestegen met 6,5 procent, maar klanten haken nu af.

De omzet van detacheerders is in het derde kwartaal van 2023 met 6,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit verschilt van de uitzendsector waar de omzet juist daalt. De detacheerders hebben de groei kunnen vasthouden door hun tarieven te verhogen. Het aantal gedetacheerden is gestegen met 2,4 procent.

Vooral bij nieuwe en verlengde opdrachten hebben ze de tarieven naar boven bijgesteld, meldt de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) in de nieuwste MarktMonitor van de branchevereniging. Detacheerders gaan vaker discussie aan over de tariefsamenstelling. Mede daardoor is het verkooptarief gestegen met 6,5 procent.

De groei zwakt wel voor het tweede achtereenvolgende kwartaal af. Opdrachtgevers maken vaker een pas op de plaats. Bij de langdurige contracten is het moeilijker om wijzigingen van tarieven door te voeren. 

Vooral in de ICT is de groei nagenoeg tot stilstand gekomen. Bij grote ICT-projecten gaat de rem erop, aldus de VvDN. Steeds meer organisaties kijken of ze projecten met eigen mensen kunnen uitvoeren en bezuinigen op het ICT-budget.
 

 

Gerelateerde artikelen